Santorinilta Rovaniemelle: Andy ja Vassilianna nauttivat työstään Lapissa
Oletko koskaan pohtinut, millaista olisi pakata laukut ja aloittaa työt täysin uudessa maassa? Se on rohkea päätös, jonka harva uskaltaa tehdä.
Andy Ruci ja Vassilianna Liakou, ateenalainen pariskunta, päättivät tehdä juuri niin.
Joulukuussa 2022 he jättivät hyvästit Kreikalle ja aloittivat uuden elämän Rovaniemellä.
”Työskentelimme Santorinin saarella kuusi vuotta ennen muuttoamme Suomeen”, Andy muistelee.
Monipuoliset työtehtävät ohjelmistokehityksen, viinintuotannon ja ravintola-alan parissa ovat vuosien varrella johtaneet nykyisiin tarjoilijan tehtäviin.
”Nautimme työskentelystä ihmisten kanssa. Pidämme siitä, että saamme oppia eri kulttuureista ja kuulla tarinoita siitä, miten ja miksi ihmiset ovat valinneet tulla juuri meidän ravintolaamme”, Vassilianna kertoo.
Tänä päivänä pariskunta työskentelee tarjoilijoina rovaniemeläisissä Arctic Restaurant– ja Monte Rosa -ravintoloissa. Vain parissa vuodessa he ovat sopeutuneet suomalaiseen kulttuuriin – Tocca Groupin ja kollegoidensa tuella.
”En voisi enää kuvitella palaavani Kreikkaan”, Andy kiteyttää.
Kreikan aurinkorannoilta kylmään Pohjolaan
Omien sanojensa mukaan Andy ja Vassilianna päätyivät Suomeen lähes sattumalta. Kaikki sai alkunsa, kun Andy huomasi Facebookissa ilmoituksen, jossa etsittiin työntekijöitä Suomeen.
”Joulukuussa 2022 lähetin ansioluettelomme Tocca Groupin kreikkalaiselle yhteyshenkilölle”, hän muistelee.
Tuolloin Lapin matkailukausi oli jo täydessä vauhdissa. Avoimia työpaikkoja oli rajallisesti, eikä tilannetta helpottanut se, että työtä piti löytää kahdelle hengelle.
”Uskomatonta kyllä, sain vielä samana päivänä puhelun, jossa meille tarjottiin kahta avointa työpaikkaa”, Andy kertoo.
Vain neljä päivää myöhemmin pariskunta astui Rovaniemelle suuntaavaan lentokoneeseen.
”Kaikki tapahtui nopeasti: pakkasimme tavaramme, varasimme lentoliput, hyvästelimme perheemme ja muutimme Suomeen”, Vassilianna kertoo.
Aluksi Andy ja Vassilianna työskentelivät Rovaniemellä yhden talvikauden ajan, minkä jälkeen he palasivat kesäksi Kreikkaan. Matka Pohjolassa ei kuitenkaan päättynyt siihen.
”Lokakuussa 2023 muutimme takaisin Rovaniemelle. Tocca oli järjestänyt meille vakituiset työpaikat samoissa ravintoloissa, joissa olimme työskennelleet aiemmin”, Andy kertoo.
Siitä lähtien Rovaniemi on ollut heidän uusi kotinsa.
Hyvä työyhteisö rakentuu kunnioituksesta
Andyn ja Vassiliannan mukaan suomalainen ravintola-ala on työympäristönä huomattavasti tasapainoisempi kuin Kreikassa. Vassilianna kuvailee, kuinka Santorinilla pitkiä työpäiviä ja liki olemattomia vapaita pidettiin lähes itsestäänselvyyksinä.
”Ihmiset ovat tottuneet työskentelemään 3–6 kuukautta putkeen ilman ainoatakaan vapaapäivää. Suurkaupunkien asukkaat muuttavat töiden perässä Santorinin kaltaisiin lomakohteisiin, säästävät rahaa ja palaavat sitten kotiin viettämään lomaa.”
Andy täydentää, että ylityöt ja pitkät päivät olivat sekä fyysisesti että henkisesti uuvuttavia. Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että Suomessa työskentelyolosuhteet ovat huomattavasti paremmat.
Moni suomalainen voi yllättyä kuullessaan, että Kreikassa ylityötunneista ei usein makseta ylityökorvauksia – iltalisistä puhumattakaan.
”Sunnuntain tuplapalkasta emme ole osanneet edes uneksia”, Vassilianna kertoo.
Vaikka taloudelliset erot ovat merkittäviä, Andy kokee, että suurimmat muutokset liittyvät työilmapiiriin ja toisten kunnioitukseen.
”Täällä kollegat kiittävät päivän päätteeksi hyvästä työstä. Ihmiset arvostavat aidosti sitä aikaa ja vaivaa, jonka olen valmis käyttämään työhön”, hän sanoo ja jatkaa:
”Ensimmäisenä päivänä kollegani antoivat puhelinnumeronsa ja sanoivat, että voin ottaa heihin yhteyttä milloin tahansa, jos tarvitsemme apua. Olomme on ollut tervetullut alusta asti.”
Hyvä fiilis ei rajoitu vain työpäiviin.
”Työyhteisömme on tiivis myös ravintolan ulkopuolella. Työkavereiden kanssa on helppo tulla toimeen”, Vassilianna kertoo.
”Jotkut sanovat, että suomalaiset ovat hiljaisia ja vaikeasti lähestyttäviä. Meidän kokemuksemme on täysin päinvastainen”, Andy lisää.
Tocca Group tukee työntekijöitään ensimmäisestä päivästä alkaen
Vassilianna myöntää, että Suomeen muuttaminen tuntui aluksi pelottavalta. Epävarmuus kuitenkin hälveni nopeasti.
”Meillä on käynyt todella hyvä tuuri tullessamme Suomeen. Tocca Group on ollut tukenamme alusta asti”, hän kertoo.
Toccalaiseen ajattelutapaan kuuluu uusien työntekijöiden tukeminen niin, että muuttaminen uuteen maahan on mahdollisimman sujuva.
”Pyry ja Pekka tulivat hakemaan meidät lentokentältä. He järjestivät meille asunnon, antoivat levätä rauhassa matkan jälkeen ja esittelivät meidät seuraavana päivänä uudessa työpaikassamme”, Andy muistelee.
Uuden elämän aloittaminen toisessa maassa tuo ei ole koskaan helppo rasti. Asettuminen täysin erilaiseen kulttuuriin aikaa ja kärsivällisyyttä.
”Tocca on auttanut meitä myös käytännön asioissa, kuten verokortin hankkimisessa ja suomalaisen pankkitilin avaamisessa. Koko verojärjestelmä toimii täällä aivan eri tavalla kuin mihin olemme tottuneet”, Vassilianna kertoo.
Eikä apu suinkaan pääty työpaikan ovelle. Tocca Groupin tärkeimpiin arvoihin kuuluu avoimen ja turvallisen työyhteisön vaaliminen.
”Sesongin päätyttyä toccalaiset veivät meidät pilkkimään, porotilalle ja järjestivät ulkoilmaruokailun. Tapasimme myös muita kreikkalaisia kollegoita, jotka työskentelevät Toccan kautta”, Andy kertoo.
Vassilianna kertoo arvostavansa erityisesti Tocca Groupin työntekijöiden huolehtivaa asennetta.
”Yhteyshenkilömme soittaa meille säännöllisesti varmistaakseen, että kaikki sujuu hyvin. Meistä pidetään aidosti hyvää huolta. Emme ole toccalaisille vain tulonlähde.”
Perhe, asunto ja tulevaisuus Rovaniemellä
Vakituisten työpaikkojen myötä Rovaniemestä on tullut Andyn ja Vassiliannan kotikaupunki, josta he eivät ole hetkeen muuttamassa.
Arkeen tuovat uudenlaista rytmiä myös tammikuussa 2024 aloitetut kieliopinnot Lapin avoimessa yliopistossa.
”Suomen kielen opiskelua voi kuvailla sanoilla ahdistavan hauskaa”, Andy naurahtaa.
Pariskunnan innostus tulevaisuudesta on silmiinpistävää. Suunnitelmiin kuuluu pankkilainan hakeminen ja oman kodin hankkiminen – sekä perheen perustaminen. Santorinin-vuosina nämä eivät olisi olleet mahdollisia.
”Olemme saaneet kaiken mahdollisen tuen asettuessamme Suomeen. Meihin ja osaamiseemme on luotettu alusta asti. Siitä kuuluu iso kiitos niin Toccalle kuin työkavereillemme”, Vassilianna sanoo kiitollisena.
Andy haluaa rohkaista myös muita elämänmuutosta harkitsevia tarttumaan mahdollisuuksiinsa:
”Muutimme täysin uuteen maahan kolmekymppisinä. Emme ole katuneet päätöstä hetkeäkään. Toivomme, että tarinamme osoittaa muillekin uravaihtoa pohtiville, ettei koskaan ole liian myöhäistä kokeilla jotain täysin uutta.”